Friday, July 5, 2019

Cadangan hidangan kek mengikut saiz loyang

Dulu-dulu, biasa kan kalau beli kek kat kedai, kita akan cakap nak kek 500g, 1kilo.

Biasa kek ni adalah kek span dan dilepa menggunakan fresh cream. Jadi tak hairan la saiz 6inci boleh dapat 500g. 

Tapi berbeza jika menggunakan kek moist dan dilepa menggunakan ganache atau buttercream. Saiz 6inci boleh mencecah lebih dari 1kilo.

Jadi, biasanya untuk baker homemade yang memerima tempahan online lebih suka menggunakan saiz dalam inci. Ini kerana lebih mudah memberi gambaran kepada customer mereka. 6inci round cake boleh ukur pakai pembaris besar mana 6inci tu.
Lebih-lebih lagi dengan menggunakan saiz dalam inci, customer lebih mudah anggarkan jumlah hidangan untuk kek berkenaan.

Contoh mudah, dalam gambar dibawah, saiz 6inci boleh dihidangkan kepada 12orang. Lebih mudah kan?



Lagi pula tiada unsur tak cukup timbangan sebab adunan kek setiap kek adalah sama. Jika menggunakan sukatan berat kek, setiap resepi perlu di timbang sebab seperti yang saya katakan tadi tiap jenis kek tak sama berat.

Seingat saya, pernah viral mengenai isu berat kek tak cukup. Biasanya berat kek diambil selepas kek siap dideko. Jadi jika dekorasi menggunakan fondant, jelas-jelas sudah berat fondant melebihi berat kek. Hehehe..

Ni contoh lain. Kek ni saiz 7inci. Rainbow cake, layer buttercream dan coating choc ganache. 2kg lebih

Ni pula saiz yang sama 7inci tapi kek jenis pandan dan cream cheese.  Berat 1.5kg.

Paham kan... 

No comments: