Start cuti ni mula la tekak nak makan macam-macam. Mostly yang manis-manis je la..
Harini saya buat homemade chocolate ice cream. Tengok siapa yang tak sabar-sabar nak makan aiskrim..
Resepi saya google dan saya adjust ikut bahan apa yang ada kat dapur.
Resepi:
2 cawan whipped cream
1/2 cawan serbuk koko
1/2 tin susu pekat
1 sudu kecil vanilla paste
Sedikit air
Cara-cara:
1- campurkan serbuk koko, susu pekat, vanilla paste dan air. Kacau sampai larut dan sebati.
2- masukkan whipped cream dalam mixer bowl dan mix smpai kembang & bertanduk. Jangan lama-lama sangat nanti dia cair balik tak boleh pakai.
3- masukkan campuran koko tadi dalam mixer dan adun sebati. Jangan lama-lama nanti cair balik.
4- masukkan adunan dalam bekas dan simpan dalam peti hingga keras.
5- siap.. Dah boleh ajak ca makan... 🍦🍦🍦
Kalau nak sedap, kat step 3 tu boleh la tambah apa2 kekacang yang sesuai. Almond ke, macadamia ke.. Tapi bakar kejap la dalam oven. Saya tak letak sebab stok dah clear 😂😂😂
Resepi kat atas tu dapat 1bekas aiskrim ni. Puas jugak la makan.
No comments:
Post a Comment